Fase 2. L'educació emocional
Què són les emocions? Quins components la conformen? Una emoció és el mateix que un sentiment? Quines àrees hem de treballar quan eduquem emocionalment? Podem regular les nostres emocions? Quines competències hem de desenvolupar per ser emocionalment competents? Quins aspectes hem de tenir en compte?


PASSOS A SEGUIR A LA FASE 2
Pas 1. Comprendre com definim les emocions.
Pas 2. Identificar i analitzar quines són les competències socio-emocionals.
Pas 3. Elaborar un decàleg de l'educador/a emocionalment competent.
No oblidis participar al final de cada activitat a la nostra Comunitat Virtual de Facebook.
I, si encara no ho has fet, clica m'agrada a la pàgina perquè puguis seguir totes les novetats!
PAS 1: Què són les emocions?
“Una emoció és el resultat de la relació o de la vinculació personal i completament subjectiva que cada individu estableix amb els altres i amb la realitat que l’envolta.”
Bach i Darder,
2000

Per tal d'educar les emocions primer hem de compartir significats sobre què entenem per emoció, quins components la conformen i com podríem classificar-les. La reflexió entorn al concepte ens possibilitarà situar les intervencions que realitzarem a posteriori de forma més efectiva. Descarrega't la presentació i realitza l'activitat que et proposem.

Activitat 1
Fes un llistat d'emocions que hagis viscut en l'últim mes. Al llarg d'una setmana assenyala aquelles que vegis que algú manifesta clarament o que notes que tu mateix/a experimentes. Anota quina altra emoció s'ha desencadenat a l'experimentar el fenòmen emocional. Quantes emocions has assenyalat? Són aquestes prou variades? Penses que tens una relació positiva amb les emocions?

PAS 2: Quines són les competències emocionals?

Segons Bisquerra i Pérez (2007), les competències emocionals són "el conjunt de coneixements, habilitats i actituds necessàries per a comprendre, expressar i regular de forma apropiada els fenòmens emocionals."
Com que aquests fenòmens són complexos en tant que hi estan implicades normalment vàries emocions que sorgeixen en situacions determinades per un context específic, cal desenvolupar un seguit de competències socio-emocionals. Els autors ens indiquen cinc blocs bàsics:
-
Consciència emocional
-
Regulació emocional
-
Autonomia emocional
-
Competència social
-
Competències per la vida i el benestar
Cadascun d'aquests blocs es correspon amb les dimensions d'una bona educació emocional, que sempre ha de contemplar la relació amb un mateix, la relació amb els altres i la implicació en el context social.


Activitat 2
Llegeix la presentació que tens a l'esquerra i els documents de referència que s'indiquen en la mateiza, i envia'ns a través del formulari els dubtes que tinguis. Recorda que aquest és un aprenentatge al llarg de la vida!

PAS 3: L'educador emocionalment competent
Segons Bach i Darder (2002) l'objectiu de l'educació emocional a nivell d'escola va més enllà de realitzar activitats per conèixer les emocions i estratègies per regular-les, sinó que és un objectiu a llarg termini que busca que els professionals de l'educació actuïn diàriament amb una actitud vital sana i integradora. El propòsit, per tant, és educar emocionalment.

Activitat 3
Elabora, junt amb els teu equip, el decàleg de l'educador emocionalment competent. Un decàleg es defineix com un “conjunt de regles o preceptes bàsics d'una professió”; per tant, cadascú de vosaltres ha d'elaborar una afirmació dirigida a orientar l’actuació del docent en consideració amb l'àmbit socio-emocional. P. ex. Els educadors emocionalment competents reconeixen les seves emocions i se’n fan càrrec...
