Fase 3. Emociona't als espais de relació professional
Diu l'axioma que "és impossible no comunicar", per això és tant important conèixer, pensar i controlar el què diem i com ho diem i, fins i tot, el que callem. Si volem ser un model de referència pels nostres alumnes i, alhora, aprofitar totes les oportunitats per desenvolupar les seves competències socio-emocionals, hem de saber comunicar-nos de forma efectiva i afectiva. A més, també ho necessitem per relacionar-nos i prendre acords sobre el projecte educatiu compartit amb la resta d'agents educatius (famÃlies, educadors...) I, per últim, una bona comunicació ens ajudarà a expressar les nostres pròpies emocions i gestionar els incidents del dia a dia amb molta més serenor i consciència emocional.

Pas 1. Realitzar el qüestionari sobre comunicació.
Pas 2. Reflexionar sobre la importà ncia de la comunicació a l'à mbit educatiu.
Pas 3. Identificar els estils comunicatius i aprendre estratègies per comunicar-se assertivament.
Pas 4. Conèixer què vol dir escoltar activament i donar un bon feedback.
PASSOS A SEGUIR A LA FASE 3

No oblidis participar al final de cada activitat a la nostra Comunitat Virtual de Facebook.
I, si encara no ho has fet, clica m'agrada a la pà gina perquè puguis seguir totes les novetats!
PAS 1: Realitzar el qüestionari sobre comunicació

Activitat 1
Abans d'entrar en el món de la comunicació i les estratègies per comunicar-se de forma a/efectiva, és necessari conèixer com responem habitualment a diferents situacions d'interacció. Emplenar el següent qüestionari sobre comunicació et permetrà iniciar la reflexió a partir de la prà ctica dià ria i de casos reals (utilitza la Pauta d'Anà lisi que t'adjuntem abans de realitzar el qüestionari per tal d'afinar la reflexió).

Segons la Teoria de la Comunicació Humana de Watzlawich (1981), existeixen set preceptes (dues lleis i cinc axiomes) que configuren l'acte comunicatiu, partint de l'idea de que tota conducta és un acte relacional i, per tant, representa una manera de comunicar.
Tenir presents aquests axiomes ens ajudarà a situar-nos en cada acte comunicatiu i entendre tots els aspectes relacionals i, per tant, emocionals.
PAS 2: La importà ncia de la comunicació
-
No és verdader el que diu A, sinó el que entén B.
-
La responsabilitat d'una comunicació precisa pertany a l'emissor.
-
La impossibilitat de no comunicar.
-
Els nivells de "contingut" i de "relació".
-
La puntuació de la seqüència de fets.
-
La comunicació "digital" i la comunicació "analògica".
-
La interacció "simètrica" i la interacció "complementà ria".
PAS 3: Els estils comunicatius
Activitat 2
Les creences, l'actitud corporal i l'ús del de la veu són també aspectes importants d'una bona comunicació. Mira els següents vÃdeos i pren-te dià riament uns minuts per realitzar els diferents exercicis que els especialistes ens proposen.

La literatura existent ens indica que hi ha tres estils comunicatius: el passiu, l'agressiu i l'assertiu. Tot i sent la comunicació un acte situat, les persones tenen uns patrons de resposta que les situen en un dels tres perfils. Amb el qüestionari inicial heu identificat el vostre estil i en aquesta fase podreu aprendre estratègies per modificar-ho per a comunicar-vos assertivament. Descarregueu-vos la presentació i aneu practicant les estratègies assertives en contextos reals.

PAS 4: L'escolta activa i la retroalimentació
Una de les caracterÃstiques essencials de la comunicació afectiva és prendre consciència dels sentiments i pensaments de l'altre persona i fer-li entendre de forma empà tica que el comprenem. L'escolta activa potencia una actitud de respecte, tolerà ncia, comprensió i acceptació vers la persona (que no vol dir estar d’acord amb el contingut del seu missatge) i afavoreix la gestió de les emocións.
A continuació trobarás un document sobre l'escolta activa i l'ús de paraules en positius per afavorir la creació d'esquemes cognitius potenciadors pel desenvolupament de les capacitats de la persona; i un altre sobre com hauria de ser una retroalimentació de qualitat.




Activitat 3
Posa en prà ctica la teva escolta activa! La millor forma de practicar és provant-ho amb una persona de confiança que coneguis bé i amb la que tinguis bona relació: demana-li que t'expliqui quelcom que li ha passat el cap de setmana (què va passar, com es va sentir, etc.). Seguidament posa en prà ctica les diferents fases de l'escolta activa i pregunta-li com s'ha sentit mentre parlava (si ha volgut expressar els seus sentiments, si notava la complicitat en la teva mirada, si la teva resposta l'ha fet entendre que el seu missatge havia arribat...)