Fase 1. El Pla d'Educació Emocional de Centre
A través de quines accions podem aconseguir que els nostres alumnes desenvolupin la competència socioemocional? Quin instrument podem utilitzar per consensuar criteris d'actuació sobre l'educació emocional a la comunitat educativa? Com ens pot ajudar aquest instrument a assolir els objectius? I a potenciar les activitats que ja portem a terme? Com assegurarem la permanència del projecte?


PASSOS A SEGUIR A LA FASE 1
Pas 1. Descobrir què és un Pla d'Educació Emocional.
Pas 2. Reflexionar sobre els seus objectius i redactar noves propostes.
Pas 3. Prendre consciència del procés d'elaboració.
Pas 4. Reflexionar sobre les característiques del document.
No oblidis participar al final de cada activitat a la nostra Comunitat Virtual de Facebook.
I, si encara no ho has fet, clica m'agrada a la pàgina perquè puguis seguir totes les novetats!
PAS 1: Què és el Pla d'Educació Emocional?
El Pla d’Educació Emocional és un document de centre que defineix les diferents accions i activitats que s’han decidit dur a terme per potenciar el desenvolupament socioemocional dels alumnes, aconseguint així fomentar la competència emocional i les relacions positives dins de la comunitat educativa, generant un ambient afectiu a l’escola i, com a conseqüència directa, la millora dels processos d’ensenyament i aprenentatge.

El PEEC és l'instrument principal del Projecte Emociona’t que alhora té per objectiu capacitar als docents i altres agents educatius de l’escola per aconseguir una comunitat educativa que, amb actitud convençuda i coordinació pedagògica, sàpiga generar i mantenir ambients acollidors on les emocions es puguin viure com una font d’aprenentatge i de creixement personal.
Activitat 1
Els objectius esmentats es poden concretar en moltes i diferents propostes. Reflexiona i anota al formulari aquelles activitats que ja realitzes, com les milloraries i quines altres se t'acudeixen i encara no fas.

PAS 2: Quins són els objectius?
L’elaboració del PEEC ens permetrà consensuar una línia d’actuació en coherència amb els principis de l’escola, amb una continuïtat entre nivells educatius i una sostenibilitat en el temps. Els objectius més específics són:
a) Millorar la competència emocional dels alumnes.
b) Fomentar el desenvolupament socioemocional d’alumnes i docents.
PAS 3: Quin és el procés d'elaboració?
El procés d'elaboració del Pla està integrat dins de la realització del Projecte Emociona't i el desenvolupament de les seves activitats. És un treball en paral·lel però en plena connexió amb les fases del projecte, de forma que a cada fase assolida li correspon realitzar un apartat del Pla d'Educació Emocional de Centre i, si s'escau, revisar i modificar els anteriors.

1. Analitzar la situació de partida.
2. Decidir les activitats i accions a realitzar en cadascun dels contextos d'actuació.
3. Detallar les característiques, responsables, temporalització i criteris d’avaluació de cadascuna.
4. Revisar la distribució equilibrada de les accions i la coherència i viabilitat global del document.
PAS 4: Quins aspectes hauria d'incloure?
El Pla d'Educació Emocional de centre ha de recollir el següents aspectes:
-
La “traducció pràctica” dels objectius en activitats i accions per context d'actuació (descripció específica, àmbit, àrea, responsables, etc.)
-
La proposta per millorar la implicació dels agents educatius
-
Els indicadors d’avaluació de cadascuna de les propostes.
-
Calendari global i temporalització (activitats, sessions de coordinació, etc.)

Activitat 2
Descarrega't la guia per l'elaboració del Pla d'Educació Emocional de Centre i llegeix-la amb atenció. Analitza si hi ha algun apartat que afegiries o algun altre que modificaries i que t'ajudaria a concretar els objectius. Recorda que a mesura que anem avançant completarem el document.
